Πρωταπριλιά!

Τελειώνει ο Μάρτης, βγάζουμε το μαρτάκι μας!

          Αγαπημένα μας παιδιά !
Καλό μήνα,1η Απριλίου Πρωταπριλιά σήμερα.
Και ενώ ο Μάρτης  ξεκίνησε με ηλιόλουστες μέρες, τώρα τελευταία οι μέρες είναι συννεφιασμένες και βροχερές. Φαίνεται ότι ο Μάρτης τον τελευταίο καιρό σκεφτόταν την άσχημη γυναίκα του και για αυτό ήταν κατσούφης ,όπως και ο καιρός (θυμάστε την ιστορία;).
Τώρα, όμως, που ο Μάρτης έχει φτάσει  στο τέλος του, ήρθε η ώρα να βγάλουμε από το χέρι μας το μαρτάκι μας . Όσα παιδιά το φοράτε ακόμα ,με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά θα το κόψετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι.
Μετά, θα το ακουμπήσετε πάνω στα κλαδιά ενός δέντρου, ή στο φυτό μιας γλάστρας, που έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.Αν δεν έχετε κοντά σας δέντρο ή γλάστρα, αφήστε το στο κάγκελο του μπαλκονιού.
Θέλετε να μάθετε από πού προήλθε το έθιμο της Πρωταπριλιάς;
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που «γεννήθηκε» το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι οποίοι ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα.Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.
Μπορούμε να δούμε με τα παιδιά τα παραμύθια του ψεύτη βοσκού και του Πινόκιο εδώ:
-Αποκαλύπτουμε τα δικά μας ψέμματα, πότε τα είπαμε και γιατί. Είναι όμορφο όμως να λέμε ψέμματα; Γιατί; Τι συμβαίνει.
– Θα ήθελαν ένα φίλο σαν τον Πινόκιο; Πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι αν τους λένε συνεχώς ψέματα;  Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως «Η ψευτιά κρυφή δε μένει πάντα ο ψεύτης την παθαίνει!» και πως «Κάθε ψέμα πληγώνει!»
-Συζητάμε λαϊκές εκφράσεις  και παροιμίες για την αλήθεια και για το ψέμα, όπως:
  • Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια
  • Η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω.
  • Μες στα πολλά παινέματα, τα πιο πολλά είναι ψέμματα.
  • Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
  • Η ψευτιά και η κλεψιά είναι θεία κι ανιψιά.
  • Όποιος μαγειρεύει ψέμματα, στο πιάτο του τα βρίσκει.

Μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι ΄΄Βατσιτσέλο  βατσιτσό΄΄ εδώ:

    https://safeYouTube.net/w/QTK4

Τέλος μπορείτε αν θέλετε να ζωγραφίσετε ή να κατασκευάσετε κάτι σχετικό με τα παραπάνω.

Και μην ξεχνάτε΄΄ένα ψέμα την ημέρα την αλήθεια κάνει πέρα΄΄.

Καλή συνέχεια!


Leave a comment